„Един пояс, един път“: ефективна платформа за многостранна търговия

По данни на Министерство на търговията, през първите три тримесечия на 2018 г. се наблюдава ръст на китайските инвестиции в чужбина. Техният обем е бил 82 милиарда долара, което представлява увеличение с 5.1% спрямо същия период на миналата година. От тях, инвестициите в страните в обхвата на „Един пояс, един път" са нараснали с 12.3%.

Продължават и придобиванията на чужди компании от китайски. Съветникът по търговските въпроси към Отдела за инвестиции в чужбина и икономическо сътрудничество в Министерството на търговията Хан Юн съобщи, че от януари до септември китайски компании са приключили 265 сделки за придобивания в 49 страни, сред които Сингапур, Франция и Германия. Основните сфери, към които китайският бизнес е проявявал интерес са преработвателната промишленост, транспорта, логистиката и минната индустрия, а реалният обем на сделките е бил за 43,3 милиарда долара.

Коментирайки публикувания наскоро от правителството проект за изграждане на експериментална зона за свободна търговия в Хайнан, Хан Юн заяви, че тази политика ще съдейства за засилване на търговските и икономически връзки на Китай с чужбина. „До септември китайски компании са създали 113 зони за търговско-икономическо сътрудничество в чужбина, а общите инвестиции в тях са 36,6 милиарда долара. Броят на компаниите в тези зони достигна 663, брутната им продукция е на стойност 112 милиарда долара, те са платили 3,8 милиарда долара данъци в страните, където работят", каза още Хан Юн.

След края на срещата на енергийните министри на страните от „Един пояс, един път" в Суджоу, бе публикувана съвместна декларация за партньорство в енергетиката в рамките на китайската инициатива.

Според документа, различните държави ще работят за засилване на енергийното сътрудничество в рамките на инициативата, насърчавайки развитието си в тази сфера, която е изключително важна за реализацията на „Един пояс, един път" и общност на споделена съдба.

От началото на инициативата, обменът между тези страни в областта на енергетиката и взаимосвързаността на енергийните им структури непрекъснато се задълбочава. Това е довело до реални резултати и е в интерес на отделните страни, а перспективата пред сътрудничеството в сферата е благоприятна, се казва още в декларацията.

Екосъобразното, безопасно и ефективно развитие на енергетиката е актуална тема за целия свят и то трябва да се базира на принципите за опазване на околната среда, справяне с климатичните промени и реализиране на устойчиво развитие, завършва документа.

Наскоро в Прага се проведе Китайски инвестиционен форум. В него взеха участие близо 500 представители на бизнеса и правителствата от Китай, страните от Централна и Източна Европа, Германия и Великобритания. Те дискутираха възможностите и предизвикателствата пред сътрудничеството между Китай и страните от Централната и Източна Европа (16+1) в рамките на инициативата „Един пояс, един път" и в области като финанси, дигитална икономика и инфраструктура.

Участниците дадоха положителна оценка за постигнатите резултати в рамките на формата „16+1" през изминалите шест години и се обединиха около виждането, че тази рамка играе важна роля за стимулиране на регионалната интеграция и икономическото развитие.

Председателят на Асоциацията за приятелство и сътрудничеството между Китай и Чехия Ярослав Тврдик заяви, че форумът играе важна роля както за насърчаване на икономическите контакти между страните от формата „16+1", така и за цялостното китайско-европейско сътрудничество. Българският министър на европейското председателство Лилияна Павлова смята, че Китай и Европа са станали по-близки, благодарение на сътрудничеството „16+1". Този формат е от полза за стимулиране на регионална стабилност, която трябва да продължи да се засилва, подчерта тя.

В края на миналата седмица китайският премиер Ли Къцян взе участие в 12-та среща на върха „Азия – Европа". В речта му пред форума и по време на срещи с негови европейски колеги ключовата дума бе „многостранност". Категоричната позиция на Китай против протекционизма и за защита на многостранната търговска система, основана на правила получи положителни отзиви от различни страни.

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер заяви, че като две нужни на света сили, Европа и Китай имат задължение да защитават мултилатерализма, както и че тяхна принципна позиция е разрешаването на споровете да става чрез многостранни консултации.

Холандският премиер Марк Рюте посочи, че на фона на възраждащия се икономически популизъм, защитата на откритата и равноправна система за многостранна търговия и равноправна конкурентна среда е общото предизвикателство пред Китай и Холандия.

Осигуряването на добра среда за икономическото оживление и увеличаване на заетостта чрез подкрепа на свободна търговия и създаване на открита икономика е нещо, по което между Китай и Европа съществува консенсус.

Инициативата на Китай за стимулиране на съвместното развитие на Азия и Европа чрез взазимосвързаност също получава положителни отзиви в ЕС. В тази връзка Еврокомисията и Отделът за външни дейности на съюза публикуваха политически документ за по-добра свързаност между Европа и Китай. Няколко европейски учени и политици смятат, че тази стратегия се припокрива с инициативата „Един пояс, един път" и предоставя широко пространство за засилване на връзките между Китай и Азия като цяло и Европа.

По покана на египетския премиер Мостафа Мадбули наскоро заместник-председателят на Китай Уан Цишан посети Египет и поотделно се срещна с египетския президент Абдел Фатах ал Сиси и премиера Мадбули.

По време на срещата си със Сиси, Уан Цишан заяви, че Китай желае да задълбочи взаимното опознаване на историята и реалността, да обвържат стратегиите за развитие на двете страни, съвместно да планират бъдещето, както и да засилят сътрудничеството в сферите на търговията, икономиката, производствения капацитет, културния и персонален обмен в рамките на инициативата „Един пояс, един път".

Още от броя
  • Традиционната култура блести на съвременните китайски сцени
    През последните години популярността на сценичните продукции, базирани на традиционната китайска култура, набира скорост както в страната, така и в чужбина. Танцовата драма със заглавието „Поетичен танц: Пътуването на една легендарна пейзажна картина“, която представя традиционни китайски костюми, с...
  • Новите качествени производствени сили зависят от развитието на технологиите и иновациите
    Нови качествени производителни сили. Това е една от новите ключови формулировка, която се появи след ежегодните сесии на Националния комитет на Китайския народен политически консултативен съвет (НК на КНПКС) и на Общокитайското събрание на народните представители (ОСНП). От тези нови производителни...
  • Китай е създал най-голямата система за онлайн докладване на заразни болести в света
    На пресконференцията на втората сесия на 14-ото ОСНП началникът на Националното бюро за контрол и превенция на заболяванията Уан Хъшън обясни, че Китай използва успешно най-новите научни и технологични постижения и информационни технологии, за да подобри научността и точността на превенцията и контр...
  • Два града илюстрират жизнеността на китайските пазари на едро
    Бизнес дейностите на пазарите за търговия на едро в Китай, показател за икономическите тенденции, се върнаха към предишните си оживени нива, възвестявайки по-широкото икономическо възстановяване на страната. Известен като един от най-големите центрове за производство в света, Китай е дом на широк сп...
  • „Джей Пи Морган Чейс“: китайският пазар е „незаменим“ за бизнеса
    Неотдавна Дезире Уан, главен изпълнителен директор на JPMorgan Asset Management China, заяви в интервю за „Блумбърг“, че „Джей Пи Морган Чейс“ планира да продължи усилията си за наемане на служители в Китай, за да разшири своя бизнес за управление на активи във втората по големина икономика в света....
  • 2000-годишна бронзова лампа с формата на гъска сияе в музея на Шоуджоу
    Лампите от династия Хан (202 г. пр. н. е. - 220 г. сл. н. е.) се отличават с разнообразна гама от форми. Сред тях има такива с дизайн на феникс, стъпала на дива гъска и красиви шарки, включващи волове и овце. Един забележителен пример е „Изрисуваната бронзова лампа във формата на гъска, носеща риба“...
  • КМГ организира мероприятието „Писма в облаците: историята ми с Китай“
    По случай 75-годишния юбилей от основаването на Китайската народна република международният канал по китайски език на Китайската медийна група организира мероприятието „Писма в облаците: историята ми с Китай“ в рамките на целия свят, което ще продължи до края на август тази година. По време на мероп...