Най-известните пещери в района на Пекин

Голямата карстова пещера Дзиндун

Пещерата Дзиндун се намира на 90 км. източно от Пекин, наричана „най-старата пещера в света“. Причудливите форми на сталактитите и сталагмитите в пещерата са заслужават да се видят. По протежението на 2500 метровата пещера се свързани по-малки пещерни зали, минава се по извиващи се пътеки, повечето места са тесни и трябва да се навеждате в по-ниските места, за да преминете.

Пещерата на каменните цветя

Пещерата на каменните цветя се намира в западната част на района Фаншан, на 40 км. от центъра на Пекин. Температурата там е винаги 13 градуса. В нея се намират много различни калцитни образувания, тя е една от най-красивите пещери в Китай. Простира се на няколко нива, заради промените в земната кора. В пещерата се инсталират цветни лампи, които допълнително разкрасяват сталагмитите и сталактитите. Мястото е идеално за снимки. Пещерата на каменните цветя е една от четирите най-известни в Китай. Има 6 нива на различна височина, достигаща 130 м. Дължината на пещерата е 2500 м., а дълбочината 150 м. Ако решите да я изминете цялата, запасете се с енергия, необходима за изкачването на 60-етажна сграда. Вътре има чудни пейзажи, тя е като истински музей. Ще видите каменни цветя, каменни стълбове, сталагмити, каменни хризантеми, каменни тераси, каменни водопади, лунни камъни... всякакви седиментни скали в естествените пещери.

Пещерата на сребърната лисица

Пещерата на сребърната лисица се намира на 60 км. от центъра на Пекин и е единствената суха и водна естествена пещера в Северен Китай. Специфичното й име идва от скъпоценния бял калцитен кристал, който се намира тук и достига 2 метра, достигайки тавана на пещерата. В пещерата има 1 500 м. подземна река, може да возите на лодка по нея. Реката е чиста, водата притежава много полезни микроелементи с лечебни функции. Пещерата е дълга, но 4 км. от тях може да се разгледат. Пещерата е подземен лабиринт. Температурата там е между 14 и 16 градуса през цялата година.